Tu jesteś: Strona główna > Urząd > Informacje ogólne > Aktualności
Bezpieczna majówka przy ogrodowym grillu
< poprzedni | następny > 30.04.2018

- Inspekcja Handlowa sprawdziła 282 partie grilli i podpałek.
- Kontrolerzy mieli zastrzeżenia do 18 proc. z nich – głównie ze względu na oznakowanie.
- UOKiK radzi, jak bezpiecznie grillować.
Wypowiedź Karoliny Komar z Departamentu Nadzoru Rynku UOKiK - kontrola
Wypowiedź Karoliny Komar z Departamentu Nadzoru Rynku UOKiK - porady
Zobacz więcej materiałów multimedialnych
W trzecim kwartale 2017 r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła dwie kontrole, których wyniki mogą zainteresować osoby lubiące spotkania na świeżym powietrzu. Pierwsza z nich dotyczyła grilli i podpałek do nich, druga – produktów biobójczych.
Grille i podpałki
Inspektorzy sprawdzili 203 partie grilli (jednorazowych, wielorazowego użytku, przenośnych, stacjonarnych, zamkniętych i otwartych) oraz 79 partii podpałek. Skontrolowali przy tym 72 przedsiębiorców z całej Polski, głównie prowadzących sklepy wielkopowierzchniowe. 24 próbki produktów (5 grilli i 19 podpałek) przeszły badania w laboratoriach pod kątem wymogów bezpieczeństwa.
W sumie ze względu na różne nieprawidłowości IH zakwestionowała 51 partii produktów (18,09 proc.): 41 grilli i 10 podpałek. To znacznie więcej niż podczas poprzedniej kontroli w 2015 r., gdy IH wykryła nieprawidłowości w 13,6 proc. produktów.
Najwięcej zastrzeżeń wzbudziło oznakowanie, np. niekompletne informacje w instrukcjach obsługi czy brak niezbędnych ostrzeżeń. Pojedyncze grille miały wady konstrukcyjne, a w kilku podpałkach brakowało dozownika lub oddzielał się on od opakowania. Większość przedsiębiorców poprawiła oznakowanie już w trakcie kontroli. Natomiast wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.
Preparaty biobójcze
W tym samym czasie Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę u 53 przedsiębiorców sprzedających preparaty biobójcze, które służą m.in. do zabijania lub odstraszania gryzoni, ślimaków, mrówek, komarów i kleszczy. Oceniała m.in., czy są prawidłowo opakowane i oznakowane. Sprawdziła 172 partie produktów i zakwestionowała 10 z nich (5,8 proc.). Nieprawidłowości polegały np. na braku zaleceń dotyczących stosowania czy braku informacji o możliwych skutkach ubocznych danego środka. Inspektorzy znaleźli też w sklepach 6 partii produktów przeterminowanych, które w efekcie kontroli zostały wycofane ze sprzedaży.
Jak bezpiecznie grillować w ogródku?
- zanim rozpalisz grilla, zainstaluj go na stabilnym, poziomym podłożu,
- do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny,
- używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3,
- dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie,
- nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu,
- nie przesuwaj grilla w czasie pracy,
- chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla,
- zadbaj także, aby poza zasięgiem dzieci znalazły się podpałka oraz środki biobójcze, których używasz do odstraszania komarów.
Jak kupować środki biobójcze?
- zwróć uwagę na zalecenia dotyczące stosowania, dawki lub ilości produktu biobójczego,
- pamiętaj, że na opakowaniu powinny się znajdować informacje dotyczące bezpośrednich i pośrednich skutków ubocznych stosowania środka oraz wskazówki, jak udzielać pierwszej pomocy,
- spójrz na datę przydatności do użycia. Producent nie ma obowiązku jej podawać, ale jeśli ją poda, upewnij się, że produkt nie jest przeterminowany.
Biuro Prasowe UOKiK
Pl. Powstańców Warszawy 1, 00-950 Warszawa
Tel. 695 902 088
E-mail: biuroprasowe@uokik.gov.pl
Twitter: @UOKiKgovPL
Tagi: ochrona konsumentów, kontrola, Inspekcja Handlowa, grille, bezpieczeństwo produktów
Pliki do pobrania
- Komunikat prasowy (215,07 KB, docx, 2018.04.24)
- Wypowiedź Karoliny Komar z Departamentu Nadzoru Rynku UOKiK o kontroli (2,53 MB, mp3, 2018.04.30)
- Wypowiedź Karoliny Komar z Departamentu Nadzoru Rynku UOKiK - porady (2 MB, mp3, 2018.04.30)
- Kontrola produktów biobójczych oraz wyrobów poddanych ich działaniu (456,42 KB, pdf, 2018.04.30)
- Informacja z kontroli bezpieczeństwa grilli i podpałek do grilla przeprowadzonej w III kwartale 2017 r. (466,59 KB, pdf, 2018.04.30)
Warto przeczytać
Prezes UOKiK stawia pierwsze zarzuty trzem influencerom z branży fitness i ich reklamodawcy w związku z nieprawidłowym oznaczaniem treści reklamowych na Instagramie ...>
Przedsiębiorcy stosują różne chwyty marketingowe, które mają sprawić, że podejmiesz decyzję szybko i bez zastanowienia. W ten sposób mogą skłonić Cię do zakupu rzeczy niepotrzebnej, w zawyżonej cenie ...>
Marzysz o wyprawie na Karaiby i skusił cię program Członkostwa w Rejsach INCRUISES? Uważaj, firma InCruises International prawdopodobnie zarządza zebranymi od konsumentów pieniędzmi w zakazanym systemie konsorcyjnym. ...>
Z konta bez twojej zgody zniknęły pieniądze, zgłosiłeś to do banku, a ten odmówił zwrotu kwoty nieautoryzowanej transakcji? ...>
Przed wakacjami sprawdziliśmy 55 lokali gastronomicznych m.in. w Świnoujściu, Giżycku, Sopocie, Krakowie i we Wrocławiu. Ponad 60 proc. z nich nie przestrzega przepisów. ...>
Miała być akcja promocyjna „Poznaj Polską Markę”, notebook w prezencie, rabaty o wartości nawet kilkudziesięciu tys. zł. Były pokazy handlowe ze sprzedażą produktów w bardzo wysokich cenach. ...>
Wchodzi w życie nowa ustawa deweloperska, dzięki której nabywcy mieszkań na rynku pierwotnym będą lepiej chronieni. ...>
Wynajem hulajnogi elektrycznej, powerbanków, rowerów, skuterów czy samochodów – to banalne. Czy zatem może powodować długotrwałe konsekwencje finansowe? ...>
Wyszukiwarka
Konsumencie, masz problem?
-
Kontakt
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
pl. Powstańców Warszawy 1
00-950 Warszawa
tel. 22 55 60 800
uokik@uokik.gov.pl
Elektroniczna skrzynka podawcza ePUAP -
Porady dla konsumentów
- Infolinia Konsumencka, tel. 801 440 220 oraz 222 66 76 76 czynna od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 18:00, opłata wg taryfy operatora.
- porady@dlakonsumentow.pl
- Rzecznicy konsumentów
- Europejskie Centrum Konsumenckie