Tu jesteś: Strona główna > Urząd > Informacje ogólne > Aktualności
Porady przed majówką
< poprzedni | następny > 28.04.2011
Temperatura nie niższa niż 55°C – to nie prognoza pogody na najbliższy weekend, ale zalecenia dotyczące zapłonu podpałek do grilla. Przed majowym weekendem Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Inspekcja Handlowa radzą, na co zwrócić uwagę wybierając urządzenia do grillowania
Poprawia się poziom bezpieczeństwa dostępnych na polskim rynku grilli i podpałek — pokazują wyniki kontroli Inspekcji Handlowej. W ubiegłym roku sprawdzono 227 partii grilli i 83 podpałek u 71 przedsiębiorców, w tym 49 zajmujących się handlem detalicznym. Tylko w pięciu przypadkach na 310 skontrolowanych partii -1,6 proc. stwierdzono, że produkty mogły stwarzać zagrożenie dla konsumentów. To mniej niż w roku 2009, kiedy pod względem bezpieczeństwa zakwestionowano 5 proc. partii produktów.
Wybierając sprzęt, taki jak kosiarka czy nożyce do żywopłotów, warto sprawdzić czy na wyrobie znajduje się oznakowanie CE oraz znaki graficzne i informacje słowne ostrzegające przed zagrożeniami
Zastrzeżenia dotyczyły głównie oznakowania artykułów wprowadzonych do obrotu. Jak wykazała przeprowadzona przez Inspekcję Handlową kontrola zakwestionowane podpałki nie miały m.in. wymaganych ostrzeżeń informujących o bezpiecznym użytkowaniu, ponadto na niektórych zabrakło symboli określających rodzaj zagrożenia wiążący się z użyciem podpałki – na przykład działa szkodliwie. W przypadku grilli kwestionowano głównie brak instrukcji obsługi – co mogło stanowić zagrożenie w przypadku konstrukcji wymagających montażu. Inspektorzy zwrócili uwagę również na urządzenia niekompletne, np. grille, których ruszty nie miały uchwytów, co groziło poparzeniem.
Część produktów poddano specjalistycznym badaniom laboratoryjnym. Cechy sprawdzane przez analityków i budzące ich wątpliwości są często niemożliwe do zauważenia „gołym okiem” przez konsumentów, mogą jednak stanowić poważne zagrożenie. W rezultacie UOKiK zdecydował o wycofaniu z rynku partii podpałek, które miały zbyt niską temperaturę zapłonu – poniżej 30 °C (zgodnie z przepisami nie może być ona mniejsza niż 55°C). Podczas letnich upałów kwestionowane produkty mogły stwarzać zagrożenie pożarowe. W toku postępowania UOKiK przedsiębiorca wycofał wadliwe produkty ze sprzedaży.
Aby majówka przebiegła w przyjemnym dla oka otoczeniu, trzeba ją będzie poprzedzić pracami ogrodowymi. - Wybierając sprzęt, taki jak kosiarka czy nożyce do żywopłotów, warto sprawdzić czy na wyrobie znajduje się oznakowanie CE oraz znaki graficzne i informacje słowne ostrzegające przed zagrożeniami. Istotne – a często pomijane - jest również zapoznanie się z instrukcją obsługi urządzenia. Tuż przed użyciem, koniecznie upewnijmy się, czy osłony są trwale zamocowane - apeluje Grzegorz Wrzosek, Mazowiecki Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej. Czujność należy zachować również podczas stosowania sprzętu ogrodowego, szczególnie gdy w pobliżu są dzieci lub zwierzęta domowe. W takich sytuacjach nietrudno o wypadek.
Grillowanie będzie bezpieczne jeśli:
- nie będziesz używał grilla wewnątrz pomieszczeń;
- sprawdzisz czy grill nie ma zadziorów, ostrych krawędzi i naroży, które mogłyby spowodować skaleczenie;
- zwrócisz uwagę czy urządzenie jest stabilne, posiada blokady zabezpieczające przed przemieszczeniem oraz uchwyty do rusztu chroniące przed poparzeniem;
- zapoznasz się z instrukcją obsługi, w której znajdziesz podane w języku polskim informacje dotyczące bezpiecznego użytkowania tj. zalecanego paliwa i jego minimalnej ilości, sposobu prawidłowego montażu, instalowania grilla na stabilnym, poziomym podłożu;
- przed rozpoczęciem przyrządzania potraw sprawdzisz czy podpałka jest całkowicie spalona a paliwo do grilla pokryte popiołem;
- sprawdzisz czy opakowanie podpałki ma zamknięcie uniemożliwiające otwarcie przez dzieci, trwale zamocowany dozownik, który powinien zabezpieczać przed wyciekiem zawartości, gdy opakowanie jest otwarte i ułożone poziomo (dopuszczalny wyciek do 10 ml);
- pamiętasz, że podpałka powinna być przechowywana poza zasięgiem dzieci.
Informacje dostępne są także na stronie internetowej Urzędu Wojewódzkiego w Warszawie.
Dodatkowe informacje dla mediów:
Małgorzata Cieloch, Rzecznik prasowy UOKiK
Departament Współpracy z Zagranicą i Komunikacji Społecznej
Pl. Powstańców Warszawy 1, 00-950 Warszawa
Tel. 22 827 28 92, 55 60 106, 55 60 430
faks 22 826 11 86
E-mail malgorzata.cieloch@uokik.gov.pl
Grzegorz Wrzosek, Mazowiecki Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej
Renata Jezierska, Naczelnik Wydziału Kontroli Artykułów Nieżywnościowych i Usług Mazowieckiego Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej
Kontakt: Sekretariat Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Warszawie
tel.: 22 826 18 30
tel.: 22 826 42 09
faks 22 826 21 95
Tagi: poradnik, konsumenci, grill, grillowanie, podpałki do grilla
Pliki do pobrania
- Komunikat prasowy (172 KB, doc, 2016.06.14)
- Informacja z kontroli bezpieczeństwa grilli i podpałek do grilli przeprowadzonej w II kwartale 2010 roku (1,15 MB, pdf, 2016.06.14)
- Informacja z kontroli bezpieczeństwa grilli i podpałek do grilli przeprowadzonej w III kwartale 2010 roku (1,06 MB, pdf, 2016.06.14)
Warto przeczytać
Po interwencji Prezesa UOKiK, PZPN i Ekstraklasa SA zmieniły swoje praktyki, które mogły stanowić nadużywanie pozycji dominującej. ...>
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny wydał dwie decyzje w sprawie AUTOCENTRUM AAA AUTO – łączna kara to ponad 72 mln zł. ...>
Po interwencji UOKiK poprawi się sytuacja producentów trzody chlewnej w systemie tuczu kontraktowego. ...>
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny nałożył kary w łącznej kwocie prawie 8 mln zł na spółki Volkswagen Poznań i Solaris Bus & Coach za tworzenie zatorów płatniczych. ...>
Prezes UOKiK nałożył ponad 46 mln zł kary na CANAL+ Polska oraz nakazał zwrot środków konsumentom. ...>
Prezentowane na stronie wakacje.pl ceny wielu wycieczek były nieaktualne lub niepełne – inna cena pokazywała się w wyszukiwarce, a inna po rozwinięciu szczegółów oferty. ...>
Wyszukiwarka
Konsumencie, masz problem?
-
Kontakt
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
pl. Powstańców Warszawy 1
00-950 Warszawa
tel. 22 55 60 800
uokik@uokik.gov.pl
Elektroniczna skrzynka podawcza ePUAP -
Porady dla konsumentów
- Infolinia Konsumencka, tel. 801 440 220 oraz 222 66 76 76 czynna od poniedziałku do piątku w godz. 10:00 - 18:00, opłata wg taryfy operatora.
- porady@dlakonsumentow.pl
- Rzecznicy konsumentów
- Europejskie Centrum Konsumenckie