Zamknij [x]
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie

UOKiK - Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów

Powiększ czcionkęPomniejsz czcionkęWersja z wysokim kontrastemWersja tekstowaWersja tekstowaKanał RSSPobierz kod QREnglish version

Tu jesteś: Strona główna > BIP > Koncentracje

Smithfield Foods, Inc. z siedzibą w Smithfield, USA

28.03.2017

DATA WPŁYWU WNIOSKU: 24.03.2017 r.

SYGNATURA SPRAWY: DKK1-421/19/17/MAB

WNIOSKODAWCA LUB WNIOSKODAWCY:

Smithfield Foods, Inc. z siedzibą w Smithfield, USA

NA CZYM POLEGA KONCENTRACJA:

Przejęcie przez Smithfield Foods, Inc. z siedzibą w Smithfield, USA kontroli nad Pini Polska Sp. z o.o., Hamburger Pini Sp. z o.o. oraz Royal Chicken Sp. z o.o., mających siedziby w Kutnie

STAN SPRAWY: Sprawa zakończona decyzją nr DKK-63/2017 z dn. 26.04.2017 r.

SKRÓCONY OPIS KONCENTRACJI - PODANY PRZEZ WNIOSKODAWCĘ/WNIOSKODAWCÓW:

Zgłoszenie dotyczy zamiaru nabycia przez Smithfield Foods, Inc. z siedzibą w Smithfield, USA, 100% udziałów w następujących spółkach: Pini Polska Sp. z o.o., Hamburger Pini Sp. z o.o. oraz Royal Chicken Sp. z o.o., mających siedziby w Kutnie. Planowana transakcja stanowi koncentrację, o której mowa w art. 13 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów.

Działalność operacyjna przejmowanych spółek polega na prowadzeniu dwóch zakładów przetwórczych działających na rynku porcjowanego i paczkowanego świeżego mięsa wieprzowego oraz na rynku przetworzonych produktów mięsnych.

Smithfield Foods, Inc. (USA) jest spółką zależną WH Group Limited. Smithfield Foods jest obecna w Polsce poprzez grupę firm, w tym spółki Smithfield Polska, Animex Foods i Agri Plus. Najważniejsze rynki dla Grupy Smithfield to rynek produkcji świeżego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych.

Nabycie umocni pionowo zintegrowany łańcuch dostaw w grupie Smithfield w Polsce. Pozwoli to również na zwiększenie zdolności produkcyjnych w zakresie przetwórstwa mięsnego, w celu zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania klientów polskich i zagranicznych na wysokiej jakości przetworzone produkty mięsne.

Rejestr zmian

Data wytworzenia: 2017-03-28 13:37
Zatwierdził: Robert Kamiński
Data udostępnienia: 2017-04-26 16:24
Wprowadził: Tomasz Nastulak

Do góry